TEKNOLOJİ

Üniversite Öğrencilerinden Yerli Arama Kurtarma Dronu: DEPRON

Atatürk Üniversitesi öğrencileri, afet bölgelerinde kullanılmak üzere DEPRON adını verdikleri yerli bir dron geliştirdi. Bu özel dron, enkaz altındaki yaralıları tespit edecek, 3 boyutlu haritalama yapacak ve arama kurtarma ekiplerine ışık desteği sağlayacak.

Abone Ol

Deprem İçin Tasarlandı

DEPRON, termal kamera ve 3D haritalama sistemi ile donatıldı. Hasarlı binaların yıkılma riski belirlenebiliyor. Ayrıca, ev tipi jeneratör sayesinde çabuk tükenen bataryalar sahada kolayca şarj edilebiliyor.

Yerli Yazılım ve Otonom Uçuş

Projede görev alan Doğukan Yanık, yerli uçuş kontrol yazılımı ve tam otonom uçuş sistemleri üzerinde çalıştıklarını belirtti. "Sıfırdan yazılım geliştirdik, kart tasarladık ve üretim aşamasına geldik" dedi.

AFAD Test Etti: %80 Başarı Oranı

Erzurum AFAD ekipleri, DEPRON’u test etti ve beğendi. Yapay zekâ destekli görüntü işleme modeli ile çalışan DEPRON, şu anda 33 farklı sınıf üzerinde tanıma yapabiliyor. 350 bin görsel ile eğitilen modelin başarısı şu an %80 seviyesinde. Hedef ise %95’e ulaşmak.

İkincilik Ödülüyle Malzeme Alındı

Hüseyin Ayğan, “Projeye sıfırdan başladık, malzemeleri bir yarışmada kazandığımız ikincilik ödülüyle aldık” dedi. Erzurum Oltu Kaymakamlığı, öğrencilere atölye desteği sağladı. Proje daha sonra İTÜ Çekirdek Girişim Programı’na kabul edildi.

Gurur Kaynağı: Tamamen Yerli ve Milli

Seval Olgaç, “DEPRON bizim çocuğumuz gibi oldu. Yerli tasarım ve yazılımımızla, insanların hayatını kurtarmak istiyoruz. 6 Şubat depremi sonrası bu projeyi daha da geliştirmek için destek bekliyoruz” ifadelerini kullandı.