DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Kahramanmaraş Milletvekili Dr. İrfan Karatutlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde, deprem öncesi ihmaller ile sonrasındaki yönetim krizine ilişkin sert bir konuşma yaptı. Bakan Murat Kurum'a seslenen Karatutlu, "Deprem uyardı, raporlar uyardı… Dinlemediniz" diyerek sözlerine başladı. Karatutlu, yönetim anlayışındaki temel bir hataya işaret ederek, "İstişare önemlidir ama sadece kendi söylediklerini onaylatmak değildir. Muhalefet milletvekillerinin yok sayılması, bu süreçte yapılan hataların temel nedenidir" ifadelerini kullandı.

Uyarılar Göz Ardı Edildi, Dönüşüm Ranta Esir Edildi
Milletvekili Karatutlu, 2020 yılında AFAD'ın IRAP raporunda Ebrar Siteleri bölgesinin riskini açıkça ortaya koyduğunu, jeoloji mühendislerinin 2021'deki "Deprem geliyor" uyarılarının ise dikkate alınmadığını vurguladı. Karatutlu, "Devletin kendi kurumlarının öngörüleri yok sayıldı" dedi. Kentsel dönüşüm politikalarını da eleştiren Karatutlu, riskli alanlar yerine rantın yüksek olduğu bölgelere öncelik verildiğini öne sürerek, "Bu kararların bedelini vatandaş ödedi" şeklinde konuştu.

Meslek Odaları Dışlandı, Plansız Uygulamalar Yapıldı
Deprem sonrası sürecin de sorunlarla dolu olduğunu belirten Karatutlu, mimar, mühendis ve şehir plancılarının sürece dahil edilmemesini büyük bir eksiklik olarak nitelendirdi. Yeni projeleri hazırlayan firmaların sahaya gitmek yerine Google Earth üzerinden planlama yaptığını, şehir merkezindeki dükkanların ise tuvaletsiz ve işlevsiz bir şekilde ikiye bölünmeye çalışıldığını anlattı.
Trafik, Ruhsatsız Yapılaşma ve Çevre Kirliliği Alarm Veriyor
Karatutlu, şehrin mevcut sorunlarının da derinleştiğine dikkat çekti. Trafiğin had safhaya ulaştığını, ruhsatsız yapılaşmanın kontrolsüz ilerlediğini ve altyapı yetersizliğinin günlük hayatı sekteye uğrattığını söyledi. Denetim mekanizmasının işlemediğini savunan Karatutlu, "Sahada denetim değil, sadece belli kesimlerin işlerini tamamlama çabası görüyoruz" dedi. Çevre kirliliğine de değinen Karatutlu, Sır Barajı'nın siyah, Menzelet Barajı'nın yeşil renkte olduğunu, Afşin-Elbistan Termik Santrali'nin kirliliğe devam ettiğini ve gerekli denetimlerin yapılmadığını belirterek "Maraş'ın doğası alarm veriyor" uyarısında bulundu.
Biz Doğru Yapılsın Diye Mücadele Ediyoruz
Karatutlu, yapılan doğru işler için teşekkür etmenin insani bir görev olduğunu ancak eksik ve yanlışların üzerinin kapatılmasına müsaade etmeyeceklerini vurguladı. Sözlerini, "Biz 'yapıldı' denilsin diye değil, doğru yapıldı denilsin diye mücadele ediyoruz. Maraş'ın hakkını savunmak görevimizdir" diyerek tamamladı.




