Sağlık Bakanlığı, kamu hastanelerinde uygulanacak yeni bir kararla gündeme geldi.

Artık yalnızca mesai saatlerinde değil, akşamları ve hafta sonları da ameliyat yapılacak. Bakanlığın hastanelere gönderdiği yazıya göre ameliyathaneler ile endoskopi ünitelerinin kapasitesinin belirli bir bölümü bu saatlerde aktif olacak. Yeni düzenlemenin amacı, ileri tarihlere verilen ameliyat randevularını azaltmak. Ancak düzenleme sağlık çalışanları arasında tartışma yarattı.

Bakanlık yazısında, kamu hastanelerinin planlamalarını yapmaları gerektiği vurgulandı. Ameliyathanelerin ve endoskopi ünitelerinin en az yüzde 25’inin hafta içi saat 22.00’ye kadar, hafta sonları ise sabah 08.00’den 17.00’ye kadar çalışır durumda olması talep edildi. Sağlık çalışanlarının mesai saatlerinin vardiyalı veya fazla çalışma yöntemiyle düzenleneceği ifade edildi.

Amaç: Randevulardaki Yığılmayı Azaltmak
Yetkililere göre yeni kararın arkasında, ameliyat randevularında yaşanan yoğunluğun azaltılması isteği bulunuyor. Özellikle ileri tarihlere verilen randevuların vatandaşlarda mağduriyet oluşturması, böyle bir düzenlemeyi gündeme taşıdı.

Bakanlıktan Açıklama
Sağlık Bakanlığı, yayımlanan genelgenin mevzuata uygun olduğunu belirtti. Açıklamada, “Sağlık çalışanlarımızın mesai planlamaları ve çalışma süreleri mevzuata uygun şekilde düzenlenecek. Amaç, vatandaşlarımızın sağlık hizmetine erişimini kolaylaştırmak ve mevcut kapasiteyi en etkin şekilde kullanmaktır” denildi.

Tabip Odası’ndan Tepki
İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu ise karara tepki gösterdi. “Çalışan sağlığı için de uygun değil, hizmet alan vatandaş için de uygun değil. Kimse yorgun bir pilotun uçağına binmek istemez” diyerek uygulamanın risklerini dile getirdi.

Yeni düzenleme, sağlık hizmetlerinde kapasiteyi artırmayı hedeflerken, çalışanların yükünü artıracağı gerekçesiyle eleştirilmeye devam ediyor.

Editör Hakkında