HSK'nın 2026 Disiplin Kararları Açıklandı
Adalet Bakanı Akın Gürlek, Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) İkinci Dairesi tarafından 2026 yılı içerisinde alınan disiplin kararlarını kamuoyuyla paylaştı. Açıklamaya göre, yıl içerisinde 525 hâkim ve Cumhuriyet savcısı hakkında esasa ilişkin karar verildi.
333 Yargı Mensubuna Disiplin Cezası Verildi
HSK verilerine göre, hakkında karar verilen 525 kişiden 333'üne çeşitli disiplin cezaları uygulandı. Bu kapsamda;
- 168 kişiye uyarma,
- 24 kişiye kınama,
- 23 kişiye aylıktan kesme,
- 4 kişiye kademe ilerlemesinin durdurulması,
- 30 kişiye yer değiştirme,
- 84 hâkim ve Cumhuriyet savcısına ise meslekten çıkarma cezası verildi.
Gürlek'ten Hukuk ve Denetim Vurgusu
Bakan Gürlek, yaptığı açıklamada suçlular ve suç örgütleriyle mücadelede makam, unvan veya nüfuz ayrımı yapılmadığını belirtti. Aynı ilkenin yargı mensupları için de geçerli olduğunu ifade eden Gürlek, hâkim ve savcıların büyük bölümünün görevlerini hukuka, vicdana ve meslek onuruna bağlı şekilde yürüttüğünü söyledi.
Gürlek, hiçbir kamu görevlisinin görevinden dolayı ayrıcalıklı olmadığını vurgulayarak, yargı teşkilatında disiplin ve denetim mekanizmalarının etkin şekilde işletildiğini kaydetti.
Denetim Mekanizmaları Güçlendirilecek
Adalet Bakanı Akın Gürlek, adalet sisteminin daha hızlı ve etkin işlemesi için denetim mekanizmalarının güçlendirilmeye devam edeceğini belirtti. Gürlek, hem suç örgütleriyle hem de yargı teşkilatı içerisinde hukuku ve meslek onurunu zedeleyen her türlü tutumla mücadelenin kararlılıkla sürdürüleceğini ifade etti.