23 Temmuz 2026, Perşembe
weather
36°
Ajans344 | GENEL | Günlük 2 Bin Liraya Çalışacak Usta Bulamıyorlar

Günlük 2 Bin Liraya Çalışacak Usta Bulamıyorlar

Gaziantep Bakırcılar Çarşısı'nda 30 yıldır elek üreten usta Mustafa Yılmaz, günlük 2 bin lira ücret teklif etmelerine rağmen çalışacak eleman bulamadıklarını söyledi.

Gaziantep Bakırcılar Çarşısı'nda 30 yıldır elek üreten usta Mustafa Yılmaz, günlük 2 bin lira ücret teklif etmelerine rağmen çalışacak eleman bulamadıklarını söyledi.

KAYNAK: (İHA)
Günlük 2 Bin Liraya Çalışacak Usta Bulamıyorlar

Gaziantep Bakırcılar Çarşısı'nda yaklaşık 30 yıldır geleneksel yöntemlerle elek üreten 54 yaşındaki Mustafa Yılmaz, mesleğin geleceğine ilişkin endişelerini dile getirdi. Gelişen teknoloji ve fabrikalarda kullanılan modern eleme sistemleri nedeniyle talebin büyük ölçüde azaldığını belirten Yılmaz, en büyük sorunlarının ise çırak ve usta yetiştirememek olduğunu söyledi.

Çalışan Bulunamıyor

Mesleğin en büyük sıkıntısının eleman eksikliği olduğunu belirten Mustafa Yılmaz, günlük 1.500 ile 2 bin lira arasında ücret teklif etmelerine rağmen çalışacak kişi bulamadıklarını söyledi.

Gençlerin mesleğe ilgi göstermediğini dile getiren Yılmaz, işe başlayanların da birkaç gün içinde ayrıldığını belirterek bu durumun mesleğin geleceğini tehdit ettiğini ifade etti.

El Emeği Ürünler Geleneksel Yöntemlerle Hazırlanıyor

Üretim sürecini anlatan Yılmaz, elek yapımında dayanıklılığı nedeniyle gürgen ağacını tercih ettiklerini söyledi. Ağaçların önce suya yatırılarak yumuşatıldığını, ardından kalıplarla şekillendirildiğini belirten Yılmaz, süt eleği, un eleği, gez eleği ve kalbur gibi ürünlerin tamamen el işçiliğiyle üretildiğini kaydetti.

El emeğiyle hazırlanan un eleklerinin 200-250 lira, kalburların ise 350-400 lira arasında satışa sunulduğunu aktardı.

İhracat Pazarı Daraldı, Mesleğin Geleceği Belirsiz

Geçmiş yıllarda Doğu illeri, Arap ülkeleri ve Suriye'ye de ürün gönderdiklerini ifade eden Yılmaz, bugün bu pazarların büyük ölçüde daraldığını söyledi.

Mesleğin sürdürülebilmesi için gençlerin geleneksel el sanatlarına yönelmesi gerektiğini vurgulayan Yılmaz, "Bugün sattığımız 200-250 liralık bir eleği üretecek, günlük 2 bin liraya çalışacak eleman bile bulamıyoruz. Gençler bu mesleği öğrenirse hem kendileri kazanır hem de bu gelenek yaşamaya devam eder" dedi.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız