Gürcistan-Azerbaycan sınırında düşen C-130 tipi Türk askeri kargo uçağına ilişkin yürütülen teknik incelemelerde son durum paylaşıldı. Hava Kuvvetleri Komutanlığı koordinesinde gerçekleştirilen çalışmaların, hem enkaz alanında hem de Kayseri’deki 2’nci Hava Bakım Fabrika Müdürlüğü’nde aralıksız şekilde sürdürüldüğü belirtildi.
İnceleme sürecine Eskişehir’deki 1’nci Hava Bakım Fabrika Müdürlüğü, 12’nci Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığı, TUSAŞ, MKE ve Jandarma Genel Komutanlığı’nın uzman birimlerinin de dahil olduğu bildirildi.
Uçuş Verileri Normal Seyretti
Yapılan teknik analizlerde, Uçuş Veri Kayıt Cihazı verilerinin incelendiği ve kaza anına kadar herhangi bir sistem arızası ya da olağan dışı durum tespit edilmediği aktarıldı. Uçuş ekibine ait konuşmalarda da herhangi bir sorun kaydına rastlanmadığı ifade edildi.
Kazanın ani şekilde gerçekleştiği, kuyruk konisi bölgesinin gövdeden ayrılmasıyla birlikte veri ve güç kablolarının kopması sonucu kayıtların sonlandığı belirlendi. Bu nedenle cihazdan kazayı aydınlatacak ek veri elde edilemediği kaydedildi.
Motor ve Pervaneler Sorunsuz Çalıştı
Uçağın motorları ve pervaneleri üzerinde yapılan detaylı incelemelerde, kazaya kadar tüm sistemlerin normal şekilde çalıştığı tespit edildi. Pervane kopmasına bağlı bir hasar bulgusuna rastlanmadığı ifade edildi.
Patlayıcı Bulguya Rastlanmadı
Jandarma Kriminal Başkanlığı tarafından yapılan incelemelerde, uçak enkazından alınan numunelerde içeride ve dışarıda herhangi bir patlayıcı madde artığına rastlanmadığı açıklandı.
Enkaz parçaları üzerinde yapılan metalurjik analizlerin sürdüğü ve malzemelerdeki kırılmaların yorulma kaynaklı olmadığı, ancak çekme testlerinde gevrek davranış gösterdiği belirtildi.
Olası Senaryo ve Uyarı Yapıldı
Açıklamada, uçakta bulunan karbondioksit gazı dolu bir tüpün yerinden çıkarak uçağın kuyruk kısmına temas etmiş olabileceği ve bunun yapısal hasara yol açmış olabileceği değerlendirildi.
Basında yer alan bazı iddiaların gerçeği yansıtmadığı belirtilirken, kamuoyunun yalnızca resmi açıklamalara itibar etmesi gerektiği vurgulandı. Nihai raporun tamamlanmasının ardından kamuoyuyla paylaşılacağı bildirildi.