10 Ekim 2026, Cumartesi
weather
14°
Ajans344 | Gündem | Panama'da 7,6 büyüklüğünde deprem: Tsunami uyarısı

Panama'da 7,6 büyüklüğünde deprem: Tsunami uyarısı

Panama'da meydana gelen 7,6 büyüklüğündeki deprem ardından, dokuz ülkenin bazı kıyıları için tsunami uyarısı yayımlandı.

Panama'da meydana gelen 7,6 büyüklüğündeki deprem ardından, dokuz ülkenin bazı kıyıları için tsunami uyarısı yayımlandı.

Panama'da 7,6 büyüklüğünde deprem: Tsunami uyarısı

Panama’nın güneyinde meydana gelen 7,6 büyüklüğündeki deprem, başkentte ve komşu ülke Kosta Rika’da hissedildi. Sarsıntının ardından bazı bölgelerde vatandaşlar binalardan çıkarak sokaklarda toplandı. ABD Tsunami Uyarı Sistemi ise Panama ile birlikte sekiz ülkenin bazı kıyı kesimleri için tsunami uyarısı yayımladı. İlk açıklamalarda can kaybı, yaralanma veya maddi hasara ilişkin bilgi verilmedi.

Depremin büyüklüğü 7,6 olarak güncellendi

ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi (USGS), Panama’nın güney kesimlerindeki depremin büyüklüğünü ilk olarak 8,0 şeklinde duyurdu. Kurum, daha sonra yaptığı güncellemeyle bu değeri 7,6 olarak açıkladı.

Yaklaşık 10 kilometre derinlikte gerçekleştiği belirtilen sarsıntının merkez üssü, kırsal La Pitaloza yerleşimi yakınları olarak bildirildi. Yerleşimin bulunduğu bölgenin seyrek nüfuslu olduğu kaydedildi. Depremin konumuna ilişkin ilk bilgiler bu bölgeyi işaret ederken, USGS’nin büyüklük açıklaması sonraki güncellemeyle değişti.

Sarsıntı başkent ve Kosta Rika’da hissedildi

Panama deprem haberinde merkez üssünün yanı sıra sarsıntının hissedildiği bölgeler de öne çıktı. Depremin etkisi başkent Panama’ya ve komşu ülke Kosta Rika’ya kadar ulaştı.

Sarsıntıyı hisseden vatandaşların evlerini ve iş yerlerini tahliye ettiği bildirildi. Binalardan çıkanlar sokaklarda toplandı. İlk haber akışında tahliyelerin gerçekleştiği belirtilirken, kaç kişinin ev veya iş yerinden ayrıldığına ilişkin bir sayı paylaşılmadı. Depremin hissedildiği bölgelerdeki durum değerlendirmeleri sürdü.

Dokuz ülkenin bazı kıyıları için tsunami uyarısı

ABD Tsunami Uyarı Sistemi, deprem sonrasındaki üç saat için bazı kıyı bölgelerine yönelik uyarı yayımladı. Açıklamada Panama, Kolombiya, Kosta Rika, Ekvador ve Peru’nun yanı sıra Nikaragua, Guatemala, El Salvador ve Meksika da yer aldı.

Uyarının kapsamı, bu ülkelerin kıyılarındaki bazı kesimler olarak belirtildi. Böylece Panama’daki sarsıntının ardından yapılan tsunami açıklaması, Orta Amerika’nın Pasifik kıyılarıyla birlikte diğer ülkelerin belirli kıyı bölgelerini de kapsadı. ABD’nin Pasifik Okyanusu’ndaki Hawaii ada eyaleti için de tsunami riski bulunduğu bildirildi.

Hasar ve can kaybına ilişkin ilk bilgiler bekleniyor

Bölgede hasar tespit çalışmaları ve durum değerlendirmeleri devam etti. İlk açıklamalarda can kaybı veya yaralanma bilgisi paylaşılmadı. Maddi hasarın boyutuna ilişkin de bir bilgi verilmedi.

Deprem sonrası ilk haber akışı, USGS’nin güncellediği büyüklük değeri, vatandaşların binalardan çıkması ve kıyılara yönelik tsunami uyarısı üzerinde yoğunlaştı. Sarsıntının etkilerine ilişkin değerlendirmeler sürerken, can kaybı, yaralanma ve hasar başlıklarında açıklanan kesin bir sayı bulunmuyordu.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız