14 Ekim 2026, Çarşamba
weather
21°
Ajans344 | Kahramanmaraş Haberleri | Kahramanmaraş’ta Sumak Hasadı: Andırın’da Gelenek Sürüyor

Kahramanmaraş’ta Sumak Hasadı: Andırın’da Gelenek Sürüyor

Kahramanmaraş’ın Andırın ilçesinde sumak hasadı başladı. Bostandere’de ailece toplanan ürünler, geleneksel yöntemlerle işlenerek tüketiciye sunuluyor.

Kahramanmaraş’ın Andırın ilçesinde sumak hasadı başladı. Bostandere’de ailece toplanan ürünler, geleneksel yöntemlerle işlenerek tüketiciye sunuluyor.

KAYNAK: (İHA)
Kahramanmaraş’ta Sumak Hasadı: Andırın’da Gelenek Sürüyor

Kahramanmaraş’ın Andırın ilçesinde, geleneksel yöntemlerle yetiştirilen sumakların hasadına başlandı. Bostandere Mahallesi’nde üretim yapan İlyas Paksoy, bahçesindeki sumakları ailesiyle birlikte topluyor. Hasadın ardından kurutulan ürünler, işlenerek baharat olarak tüketiciye sunuluyor. Paksoy, üretim sürecinde sumağın ekşisini almadığını ve ürünü doğal haliyle değerlendirdiğini belirtiyor.

Bostandere’de Ailece Sumak Hasadı

Andırın’a bağlı Bostandere Mahallesi’nde yürütülen hasatta, Paksoy ve ailesi bahçede yetişen sumakları dallarından özenle topluyor. Toplama işleminin ardından ürünler, kurutulmak üzere seriliyor. Böylece bahçede başlayan çalışma, sumağın baharat olarak kullanılmasına kadar devam ediyor.

Aile bireylerinin birlikte yürüttüğü hasat, yörede sürdürülen sumak üretiminin bir örneğini oluşturuyor. Paksoy’un bahçesinde yetiştirdiği ürünler, toplama ve kurutma aşamalarından geçirilerek tüketime hazırlanıyor.

Hasadın Ardından Kurutma İşlemi

Sumak üretiminde toplama işlemini kurutma aşaması izliyor. Paksoy, bahçesinden aldığı ürünleri önce kuruttuğunu, ardından geleneksel yöntemlerle işleyerek tüketicilerin beğenisine sunduğunu anlatıyor. Kurutulan sumaklar, baharat olarak değerlendirilmek üzere hazırlanıyor.

Üreticinin aktardığı süreçte, hasat edilen ürün doğrudan tüketime sunulmuyor. Dallardan alınan sumakların serilerek kurutulması, üretimin bir sonraki aşamasını oluşturuyor. Paksoy’un açıklamasına göre, bahçeden toplanan ürünün tüketiciye ulaşmasında bu işlem belirleyici bir yer tutuyor.

Sumak Ekşisi Alınmadan Hazırlanıyor

Paksoy, üretim yöntemini anlatırken sumağın ekşisini almadan işlenmesine dikkat çekiyor. Ürünü doğal haliyle sunduğunu belirten üretici, hasat ve hazırlık sürecini şu sözlerle aktarıyor:

“Bahçemde yetiştirdiğim sumakları özenle toplayarak ilk önce kurutuyorum. Hasadını gerçekleştirdiğimiz sumakları kuruttuktan sonra ekşisini almadan doğal haliyle üretip tüketicilerin beğenisine sunuyorum.”

Bu açıklama, Paksoy’un sumak üretiminde izlediği yöntemi ortaya koyuyor. Bahçesinde yetiştirdiği sumakları ailesiyle toplayan üretici, kurutmanın ardından ürünün kendine özgü ekşiliğini koruyarak tüketiciye ulaştırdığını ifade ediyor.

Üreticiye Göre Yeniden Talep Artıyor

Paksoy, sumaklarını ilk kez alan tüketicilerin sonraki yıl yeniden talepte bulunduğunu söylüyor. “İlk defa alanlar ertesi yıl daha fazla talepte bulunuyorlar” diyen üretici, ürüne yönelik ilgiyi kendi satış deneyimi üzerinden değerlendiriyor.

Bostandere Mahallesi’nde sürdürülen bu çalışma, Andırın’daki yöresel üretimin devamına katkı sağlıyor. Bölgedeki üreticilerin geleneksel yöntemlerle yetiştirip işlediği sumaklar, baharat olarak tüketilirken yöresel ürünlerin yaşatılmasında da rol oynuyor. Paksoy ve ailesinin bahçeden başlayıp kurutma ve işlemeyle sürdürdüğü üretim, bu geleneğin ilçedeki örnekleri arasında yer alıyor.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız