Alerji oranı %37’den %21,5’e düştü
Dr. Kılıçoğlu, yaptığı laboratuvar testlerinde, çınar poleni ve yapraklarının alerjik etki oranını %37 olarak tespit etti. Daha sonra Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ile görüşerek çınar ağaçlarında budama yapılmasını sağladı. Budamanın ardından, alerjik oran %21,5’e geriledi.
Ana caddelerde yoğunluk var
Çınar ağaçlarının özellikle ana arterlerde yoğunlaştığı ve bu bölgelerde yaşayan vatandaşların daha fazla alerjik belirti gösterdiği tespit edildi. Polen yoğunluğu olan dönemlerde sağlık kuruluşlarına başvuruların arttığı bildirildi.
Uzmanlardan uyarılar geldi
Dr. Remzi Kılıçoğlu: “10 yıldır buradayım. Yüksek IgE değerleri dikkatimi çekti. Çınar ağaçlarının etkisi olduğunu fark ettim. Budama sonrası vatandaşlarda ciddi rahatlama gözlemledik.”
Uzm. Dr. Naime Tokur: “Çınar ağaçları gölge sağlar ama alerjik riski de yüksektir. Özellikle çocuklar, bu dönemde dışarı çıkarken dikkatli olmalı.”
Dr. Nizamettin Kaya (Göğüs Hastalıkları Uzmanı): “Alerjisi olanlar, ilkbaharda çınar polenlerinden uzak durmalı. Çift maske, erken tedavi ve cilt/kan testleri öneriyoruz.”