Kahramanmaraş’ın Göksun ve Çağlayancerit ilçelerinde elma hasadı başladı. Yöre halkının yıl boyunca büyük emek verdiği bahçelerde bu sezon toplam 60 bin tonluk rekolte hedeflendi. Göksun’dan yaklaşık 50 bin ton, Çağlayancerit’ten ise 10 bin ton ürün elde edilmesi planlandı.

Göksun Elması Markalaşma Yolunda

Kendine özgü aroması, sert dokusu ve dayanıklılığıyla Türkiye genelinde tanınan Göksun elması, “Meyvenin Alâsı, Göksun’un Elması” sloganıyla markalaşma sürecinde ilerliyor. Yüksek rakım ve özel iklim koşulları sayesinde yetişen elmalar, parlak renkleri ve yoğun aromalarıyla öne çıktı. Yaklaşık 1 milyon 500 bin elma ağacına ev sahipliği yapan bölge, Kahramanmaraş tarımında önemli bir konuma sahip.

Üreticiler Verimden Memnun, Maliyetlerden Şikâyetçi

Bu yıl elma üretimi beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Ancak çiftçiler, artan girdi maliyetlerinin kazançlarını azalttığını dile getirdi. Mazot, gübre ve ilaç fiyatlarındaki yükselişin üretimi zorlaştırdığını belirten üreticiler, destek taleplerini yineledi.

Kahramanmaraş’ta Göksun Sonbahar Renklerine Büründü
Kahramanmaraş’ta Göksun Sonbahar Renklerine Büründü
İçeriği Görüntüle

Elma İhracatı Ekonomiye Katkı Sağladı

Göksun ve Çağlayancerit’te üretilen elmalar hem iç piyasada hem de dış pazarda ilgi gördü. Bölgeden Hindistan, Rusya, Irak ve Libya’ya yapılan ihracatla Kahramanmaraş’ın tarımsal gelirine önemli katkı sağlandı. Kalitesiyle öne çıkan Göksun elması, şehrin ekonomik kalkınmasında etkin bir rol üstlendi.

Tarımsal Üretimde Güçlü Bir Merkez

Kahramanmaraş genelinde elma üretimi, istihdam ve ihracat açısından stratejik önem taşıyor. Hasat sürecinde binlerce işçi sahada görev aldı. Uzmanlar, elmanın markalaşma sürecinin bölgesel ekonomiye uzun vadede olumlu katkı sunacağını belirtti.

Muhabir: Orhan Karaçalı