Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi ve Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM) iş birliğiyle hayata geçirilen Kahraman Kadın Akademisi tanıtıldı.
Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde düzenlenen lansman programında, kadınların toplumsal hayattaki gücünü artıracak bu kapsamlı projenin ayrıntıları kamuoyuyla paylaşıldı.

Eğitimi, üretimi ve dijitalleşmeyi merkezine alan akademi; kadınlara ekonomik, sosyal ve kişisel gelişim alanlarında yeni fırsatlar sunmayı hedefliyor. Proje, özellikle deprem sonrası yeniden ayağa kalkmaya çalışan kadınlara umut olmayı amaçlıyor.

TÜRKİYE’DE BİR İLK: BÜTÜNCÜL KADIN AKADEMİSİ MODELİ
Kahraman Kadın Akademisi, Türkiye’de ilk kez kadınlara yönelik bu kadar kapsamlı ve çok boyutlu bir yapının bir araya getirildiği bir proje olarak dikkat çekiyor. Eğitim içerikleri, girişimcilik destekleri, e-ticaret modülü ve sosyal etkileşim imkanlarını bir bütün halinde sunan bu model; kadınların sadece bireysel değil, toplumsal ölçekte de güçlenmelerine katkı sağlamayı amaçlıyor.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel, tanıtım programında yaptığı konuşmada, bu projenin sadece bir eğitim modeli değil, aynı zamanda “Kahramanmaraş kadınının yeniden üretime, hayata ve geleceğe dönüşünün simgesi” olduğunu vurguladı. Akademi, kadını yalnızca desteklenen değil, aynı zamanda karar veren ve yön veren bir birey olarak konumlandırıyor.

EĞİTİM, GİRİŞİMCİLİK VE DİJİTAL DESTEK BİR ARADA SUNULACAK
Kahraman Kadın Akademisi çatısı altında kadınlara online eğitim imkanları sunulacak. Kişisel gelişimden mesleki becerilere, dijital okuryazarlıktan girişimcilik eğitimlerine kadar geniş bir yelpazede içeriklere erişilebilecek. Kadınların evlerinden kopmadan dijital dünyada kendilerine yer bulmalarını sağlayacak bu yapı, aynı zamanda onları üretime ve ekonomik hayata entegre etmeyi amaçlıyor.

Projenin en dikkat çeken yönlerinden biri de kadın emeğinin doğrudan tüketiciyle buluşabileceği güvenli ve sürdürülebilir bir e-ticaret altyapısının kurulmuş olması. Bu sayede kadınlar el emeği ürünlerini online platformlar üzerinden satabilecek, kendi ayakları üzerinde duran bireyler haline gelebilecek.

KAHRAMANMARAŞ’IN KADINLARI İÇİN GÜÇLÜ BİR DÖNÜŞÜM PROJESİ
Akademinin tanıtımında konuşan KADEM Eğitim Direktörü Arzu Güngör Arıkan, bu projenin özellikle deprem sonrası toparlanma sürecinde kadınlara büyük bir moral ve destek sağladığını ifade etti. Arıkan, “Kadınların bilgiyle, emekle ve dayanışmayla güçlendiği bu proje, sahadaki ihtiyaçlara doğrudan yanıt veren çok değerli bir adım” diyerek emeği geçen tüm kurumlara teşekkür etti.

Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Bakan ise, akademinin yerel bir uygulamanın ötesine geçerek ulusal çapta örnek alınabileceğini ifade etti. Kadınların dijital eğitimlerle her an bilgiye erişebilmesi, toplumsal kalkınma için kritik öneme sahip bir adım olarak değerlendirildi.

MİLLİ VE MANEVİ DEĞERLERE DAYANAN BİR AKADEMİ YAPISI
Büyükşehir Belediye Başkanı Fırat Görgel konuşmasında, akademinin temelinde milli ve manevi değerlere dayalı bir yaklaşım olduğunu belirtti. Kadını merkeze alan bu vizyon, hem aile yapısını koruyan hem de kadınları ekonomik ve sosyal olarak güçlendiren bir anlayışı yansıtıyor.
Başkan Görgel, “Kahraman Kadın Akademisi; ahlakı merkeze alan, kadını koruyan, güçlendiren ve yücelten bir anlayışın eseridir” diyerek, projenin sadece bugünü değil, geleceği şekillendirecek önemli bir adım olduğunu söyledi.

AFET SONRASI TOPLUMSAL İYİLEŞMEDE KADINLARIN ROLÜ VURGULANDI
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Leman Yenigün, yaptığı konuşmada kadınların afet sonrası süreçteki rolüne dikkat çekti. “6 Şubat depremleri bir gerçeği bize gösterdi: Kadınlar, afet sonrası hayatı yeniden kuran en önemli aktörlerdir” diyen Yenigün, Kahraman Kadın Akademisi’nin bu sürece büyük katkı sağlayacağını belirtti.
AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Tuba Köksal ise projeyi, kadın emeğini görünür kılması açısından oldukça değerli bulduğunu ifade etti. Konuşmasında Başkan Fırat Görgel’e teşekkür eden Köksal, akademinin şehre ve kadınlara hayırlı olmasını diledi.



