Ajans344.com olarak konuyu Turizmci Turgay Sağır’a sorduk. Depremler öncesinde Türkiye'de turizm için "altın yıl" beklentisi oluştuğunu vurgulayan Sağır, ülkedeki döviz kurları nedeniyle pandemi sonrası turizmin canlanması için elverişli bir ortam olduğunu ancak yaşanan deprem nedeni ile bu durumun ortadan kalktığını ifade etti.

Felaket bölgelerinde turizmin gerilediğine dikkat çeken Sağır, tatilcilerin genelde felaket bölgelerinden aktarılan görüntüleri ülkenin tamamıyla özdeşleştirdiğine dikkat çekti.

Kısa süre sonra turizm sezonuna girecek Türkiye'de, afet sonrası ilk günlerde bazı iptaller de yaşandı ancak turizm endüstrisi yaklaşan sezona ilişkin halen umutlu.

Büyükşehir, Tercih Sürecinde de Üniversite Adaylarının Yanında Büyükşehir, Tercih Sürecinde de Üniversite Adaylarının Yanında

Turizmciler ne düşünüyor?

Sağır, “Farklı ülkelerden tur operatörleri ve seyahat acentalarıyla yakın temas halindeyiz. Kahramanmaraş’ta turist sezonuna giriyoruz ve depremin öncesine göre bir düşüş var. Doğal afetler tabiki dünyamızın kaçınılmaz gerçeği. Ancak İstanbul bu gerçekliğin ortasında yüzyıllardır, onlarca kültür ve medeniyete ev sahipliği yapıyor" diye konuştu.

Turizm geliri azaldı

Türkiye'nin turizm geliri, 2022'de bir önceki yıla göre yüzde 53,4 artarak 46 milyar 284 milyon 907 bin dolara çıkmıştı.

Sadece İstanbul'a gelen yabancı turist sayısı ise bir önceki yıla göre yüzde 77 artışla 16 milyon 18 bin 726 kişiye ulaşmıştı.

Kahramanmaraş ve deprem bölgelerinde yaşanan ağır yıkımlar turizm bölgelerini de vurmuştu. Yaşanan yıkımlar 6 Şubat depremlerinden etkilenen illerdeki turizm bölgelerini etkilemişti.

Mehmet Sepetci

Editör: Sema Akçakale