29 Eylül 2026, Salı
weather
15°
Ajans344 | Kültür-Sanat | Şelalenin Ardında 12 Bin Yıllık İnsan İzleri Var: Döngel’in Bilinmeyen Yüzü

Şelalenin Ardında 12 Bin Yıllık İnsan İzleri Var: Döngel’in Bilinmeyen Yüzü

Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesindeki Döngel ve Direkli mağaraları, Paleolitik dönemden günümüze uzanan insan izleriyle kentin en eski hafızasını taşıyor.

Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesindeki Döngel ve Direkli mağaraları, Paleolitik dönemden günümüze uzanan insan izleriyle kentin en eski hafızasını taşıyor.

MUHABİR: Leyla ŞAŞTI
Şelalenin Ardında 12 Bin Yıllık İnsan İzleri Var: Döngel’in Bilinmeyen Yüzü

Kahramanmaraş’ın kuzeyinde, dağların arasında uzanan Döngel vadisi yalnızca doğal güzelliğiyle değil, insanlık tarihinin çok eski dönemlerine uzanan izleriyle de dikkat çekiyor.

Bugün şelalesi, mağaraları ve yeşil dokusuyla bilinen bölge, binlerce yıl önce insanların barınmak, korunmak ve yaşamlarını sürdürmek için kullandıkları alanlardan biriydi. Döngel ve yakınındaki Direkli Mağarası’nda yapılan araştırmalar, Kahramanmaraş coğrafyasındaki insan varlığının tarih öncesi dönemlere kadar gittiğini ortaya koyuyor. Kahramanmaraş Valiliği de Döngel Mağaraları’nda bulunan buluntuların bölgedeki yerleşimin Üst Paleolitik Çağ’da başladığını, Neolitik ve İlk Tunç Çağı’nda sürdüğünü belirtiyor. 

Döngel Mağarası - Kahramanmaraş - 2026 - Tripadvisor

Dağın İçinde Üç Katmanlı Bir Doğal Sistem

Döngel Mağaraları, üst üste ve birbirine bağlı üç mağaradan oluşuyor. Mağaranın tabandan tavana yüksekliği yaklaşık 102 metreye ulaşıyor.

Bölgenin jeolojik yapısı da mağaraların oluşumunda belirleyici oldu. Resmî çevre raporlarına göre Döngel Mağaraları, kireçtaşları içerisinde gelişen bir karst sistemi niteliğinde. Mağara sistemi fosil kol, şelaleli kol ve aktif kol olmak üzere üç ana bölümden oluşuyor. Aktif kolun ölçülebilen uzunluğu ise 117 metreye ulaşıyor. 

Bu yapı, Döngel’i yalnızca arkeolojik değil, jeolojik açıdan da özel bir alan haline getiriyor.

Döngel Mağaraları - Maraş Avucumda

İlk Yerleşim İzleri On Binlerce Yıl Öncesine Gidiyor

Döngel bölgesindeki mağaralarda bulunan izler, Kahramanmaraş’taki insan yaşamının tarih öncesi çağlara uzandığını gösteriyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı kayıtlarında Döngel Mağaraları’nda yerleşimin MÖ 40 bin ile 10 bin arasındaki Paleolitik döneme kadar götürüldüğü belirtiliyor. 

Ancak bölgenin bilimsel açıdan en dikkat çekici noktalarından biri biraz daha yukarıdaki Direkli Mağarası.

Direkli Mağarası, Höbek Dağı’nın güneydoğu eteklerindeki vadide bulunuyor. Arkeolojik çalışmalar burada Epipaleolitik döneme ait çok sayıda buluntu ortaya koydu. Mağaranın konumu, iklimi ve doğal korunaklı yapısı, binlerce yıl önce insanların burayı yaşam alanı olarak seçmesinde etkili olmuş olabilir. 

2,6 Santimetrelik Figür Binlerce Yıllık Hikâye Anlatıyor

Direkli Mağarası kazılarının en dikkat çekici buluntularından biri, yalnızca 2,6 santimetre boyundaki küçük bir pişmiş toprak figür.

Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi’nde sergilenen ve “Ana Tanrıça” olarak adlandırılan figür, MÖ 10 bin 730’a tarihleniyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, eseri Önasya ve Anadolu’da bulunan en eski pişmiş toprak materyallerden biri olarak değerlendiriyor.

Boyutu küçük olsa da buluntunun taşıdığı anlam büyük. Yaklaşık 12 bin yıl önce yaşamış insanların inanç, sembol ve üretim dünyasına dair ipuçları sunuyor.

Bu nedenle Direkli Mağarası, yalnızca bir barınma alanının değil, insanın düşünsel ve kültürel dünyasının da izlerini taşıyor.

Döngel Mağarası, doğa, Kahramanmaraş, Onikişubat, Döngel Mah. - Yandex Maps

Mağara Kazıları Müzede Yeniden Canlandırıldı

Direkli Mağarası’nda yürütülen çalışmaların bir bölümü Kahramanmaraş Arkeoloji Müzesi’nde ziyaretçilere aktarılıyor.

Müzede oluşturulan Direkli Mağarası Kazı ve Canlandırma Salonu’nda mağara ortamı ve kazı alanı yeniden kurgulandı. Amaç, ziyaretçilerin dönemin yaşam biçimini daha yakından anlayabilmesini sağlamak.

Müzenin envanterinde yaklaşık 30 bin eser bulunurken Direkli Mağarası’na ayrılan bölüm, Kahramanmaraş’ın tarih öncesi dönemlerini anlatan önemli alanlardan biri olarak öne çıkıyor.

Döngel Mağaraları - Maraş Avucumda

Döngel Aynı Zamanda Koruma Altında

Döngel Mağaraları yalnızca arkeolojik değeri nedeniyle değil, doğal yapısı nedeniyle de koruma altında bulunuyor.

Bölge 2011 yılında birinci derece doğal ve arkeolojik sit alanı ilan edildi. Daha sonraki kararlarda ise mağaranın bazı bölümlerinin “Kesin Korunacak Alan” ve “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” statüsünde değerlendirilmesine karar verildi.

Bu statü, mağaraların hem doğal oluşumlarının hem de arkeolojik katmanlarının korunmasını amaçlıyor.

Döngel Mağarası Piknik Alanı - Kahramanmaraş 2026

Şelalenin Ardında Binlerce Yıllık Bir tarih yatıyor

Bugün Döngel’e gidenlerin büyük bölümü şelaleyi, ceviz ve çınar ağaçlarıyla çevrili mesire alanını görüyor. Ancak kayaların ardında çok daha eski bir hikâye bulunuyor.

Bir zamanlar insanların sığındığı, ateş yaktığı ve günlük yaşamını sürdürdüğü bu mağaralar, bugün Kahramanmaraş’ın bilinen en eski insan izlerini taşıyan alanlar arasında yer alıyor.

Döngel ve Direkli Mağaraları, kentin tarihinin yalnızca kaleler, camiler veya çarşılardan başlamadığını; Kahramanmaraş’ın hikâyesinin on binlerce yıl önce dağların içindeki mağaralarda başladığını gösteriyor.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız