Adana’nın Çukurova ilçesinde yaşayan 17 yaşındaki lise öğrencisi Mehmet Çağrı Kandemir, lenf kanserine karşı verdiği mücadelede kendi vücudundan alınan kök hücreler sayesinde zafer kazandı. Kandemir’e, 2024 yılı Kasım ayında boynunda oluşan şişlik sonrası yapılan biyopsi ile lenf kanseri teşhisi konuldu. Tanının ardından yaklaşık bir yıl eğitimine ara veren genç, yoğun bir kemoterapi sürecine girdi.

Kök Hücreler Tedavi İçin Saklandı
Bu ilk tedavi aşamasında doktorları, olası bir nüks ihtimaline karşı Kandemir’den kök hücre toplayarak sakladı. Yaklaşık 7 aylık kemoterapi tedavisini tamamlayıp hastalığı yendiği açıklanan Kandemir’in, iki ay sonra yapılan kontrollerde kanseri yeniden nüks etti. Bu kritik aşamada, daha önce toplanan kendi kök hücreleri tekrar kendisine nakledildi.

“Kendi İliğim Kullanıldığı İçin Toparlanmam Kolay Oldu”
Yaşadığı süreci anlatan Mehmet Çağrı Kandemir, “Uzun süre tedavi gördüm. Hastalığı atlattığım söylendi ama iki ay sonra tekrar etti. Daha önce toplanan kök hücrelerim bana geri verildi ve bu sayede kurtuldum” ifadelerini kullandı. Kandemir, kendi iliğinin kullanılmasının en büyük şansı olduğunu belirterek, “Normalde başkasından alınan iliğin tutması daha zor bir süreç. Benim kendi iliğim kullanıldığı için toparlanmam daha kolay oldu” dedi.

Hayali Üniversite Sınavına Hazırlanmak
Tedaviye olumlu yanıt vererek sağlığına kavuşan Kandemir, şimdi hayatını normale döndürmenin mutluluğunu yaşıyor. En büyük hedefinin eğitimine devam edip üniversite sınavına hazırlanmak olduğunu söyleyen genç, doktorlarına ve ailesine destekleri için teşekkür etti. Kandemir’in hikayesi, kişiselleştirilmiş tıp uygulamalarının ve kök hücre tedavilerinin önemini bir kez daha gözler önüne serdi.





