ABD’nin Venezuela’ya yönelik saldırısından saatler önce, Caracas’ta dikkat çeken bir diplomatik temas yaşandı. Venezuela Devlet Başkanı Nicolás Maduro, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping’in Latin Amerika ve Karayipler Özel Temsilcisi Qiu Xiaoqi ile bir araya geldi. Görüşme, Venezuela’nın başkenti Caracas’ta bulunan Miraflores Sarayı’nda gerçekleşti. Devlet televizyonuna yansıyan görüntülerde Maduro’nun, Çin heyetini Devlet Başkan Yardımcısı Delcy Rodríguez ve Dışişleri Bakanı Yván Gil ile birlikte karşıladığı görüldü.
600’Ü AŞKIN ANLAŞMA GÖZDEN GEÇİRİLDİ
Venezuela merkezli Orinoco Tribune’un aktardığına göre, üst düzey görüşmede Çin ile Venezuela arasında yürürlükte olan 600’ün üzerindeki ikili anlaşma masaya yatırıldı. Ekonomik iş birlikleri, enerji projeleri ve stratejik başlıklar toplantının ana gündem maddeleri arasında yer aldı.
GÜNDEM SADECE EKONOMİ DEĞİLDİ
Haberde yer alan bilgilere göre, görüşmede ABD’nin son dönemde Karayipler’de artırdığı hava ve deniz faaliyetleri de ele alındı. Venezuela karasularına yakın bölgelerde yürütülen bu faaliyetler ile fiili deniz ablukası iddiaları toplantının dikkat çeken başlıkları arasında yer aldı.
MADURO’DAN Şİ CİNPİNG’E TEŞEKKÜR
Maduro’nun görüşme sırasında Şi Cinping’e, Venezuela’ya verilen “kardeşçe destek” nedeniyle teşekkür ettiği bildirildi. Çinli temsilci Qiu Xiaoqi ise iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın uzun yıllara dayandığını vurguladı.
PEKİN’DEN ABD’YE TEPKİ
Habere göre Çin yönetimi, ağustos ayından bu yana ABD’nin Venezuela çevresindeki askeri faaliyetlerini uluslararası hukuk ihlali olarak nitelendirdi. Çin’e gitmesi planlanan iki Venezuela petrol tankerine el konulması da Pekin tarafından sert şekilde eleştirildi.




