Adana’da düzenlenen Çağdaş Sanatlar Fuarı, sanatseverlere farklı deneyimler sundu. Fuarın en dikkat çeken isimlerinden biri, Mersinli sanatçı ve Mersin Olgunlaşma Enstitüsü öğretmeni Aynur Başdemir oldu. Başdemir, Türkiye’de ilk kez denenen “doğadan sanata” adlı tekniğiyle muz liflerini sanata dönüştürdüğü çalışmalarıyla yoğun ilgi gördü.

Doğanın Renk Hafızası

Sanatçı, muz liflerini tuvale taşıyarak kendi ürettiği kök boyalarla eserlerini renklendiriyor. Bu yöntemiyle doğanın renk hafızasını yeniden canlandırmayı amaçlayan Başdemir, izleyiciye hem estetik bir tat hem de çevresel farkındalık sunuyor. Eserlerinde kullandığı amonit fosilleri yaşamın sürekliliğini simgelerken, kare formlar ise Türk kültüründe dört elementi çağdaş bir anlatımla aktarıyor.

Estetik ve Çevre Duyarlılığı

Başdemir’in çalışmaları yalnızca görsel bir beğeniyle sınırlı kalmıyor; çevre duyarlılığı, kültürel bellek ve toplumsal sorumluluk gibi önemli temaları da barındırıyor. Geri dönüştürülmüş muz lifleri, sanatın doğayla buluşmasını simgelerken sürdürülebilir bir yaklaşımın da altını çiziyor.

Akademi ve Sanayi Temsilcileri Ortak Platformda Bir Araya Geldi
Akademi ve Sanayi Temsilcileri Ortak Platformda Bir Araya Geldi
İçeriği Görüntüle

Resmi Destek

Sanatçının eserlerini inceleyen Adana İl Kültür ve Turizm Müdürü Emre Duru, fuarda gördüğü yenilikçi çalışmalardan memnuniyet duyduğunu belirtti. Duru, sanatın dönüştürücü gücünü ortaya koyan bu tür eserlerin hem kültürel hem de toplumsal açıdan büyük değer taşıdığını ifade etti.

Kaynak: İHA