Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin yapısına ilişkin değerlendirmelerini içeren makalesi Bloomberg’de yayımlandı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, Erdoğan’ın makalesine ilişkin açıklamada bulundu.
Duran’ın paylaşımına göre Erdoğan, “BM, Güvenlik Konseyi’nin veto hakkını kaldırmalıdır” başlıklı makalesinde mevcut uluslararası sistemin yapısını ele aldı.
Erdoğan, İkinci Dünya Savaşı sonrasında oluşan güç dengelerini yansıtan uluslararası sistemin günümüzde değişen koşullara cevap vermekte yetersiz kaldığını savundu. Küresel sorunların çözümünün birkaç ülkenin iradesine bırakılamayacağını belirten Erdoğan, uluslararası sistemde reform çağrısı yaptı.
BM GÜVENLİK KONSEYİ’NDE VETO HAKKI GÜNDEMDE
Duran’ın aktardığına göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, BM Güvenlik Konseyi’ndeki veto yetkisinin kaldırılmasını reform sürecinin başlangıç noktalarından biri olarak değerlendirdi.
Erdoğan’ın BM sisteminin yapısına yönelik bu yaklaşımı daha önce de kamuoyuna yansımıştı. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının yayımladığı çalışmalarda, Türkiye’nin BM reformu yaklaşımında veto yetkisinin kaldırılmasının ilk adım olarak görüldüğü belirtiliyor.
“DÜNYA 5’TEN BÜYÜKTÜR” VURGUSU
Duran, Erdoğan’ın makalesinde uzun süredir dile getirdiği “Dünya 5’ten büyüktür” yaklaşımının da öne çıktığını bildirdi.
Paylaşımda, bu yaklaşımın uluslararası karar alma mekanizmalarında daha geniş temsil talebine dayandığı belirtildi. Erdoğan’ın BM Güvenlik Konseyi’ndeki veto imtiyazının kaldırılmasını bu kapsamda değerlendirdiği aktarıldı.
Erdoğan daha önceki açıklamalarında da Güvenlik Konseyi’nin mevcut yapısının dünyadaki güç çeşitliliğini yeterince yansıtmadığını savunmuş ve veto yetkisinin kaldırılması gerektiğini ifade etmişti.
BM GENEL KURULUNUN ROLÜNÜN GÜÇLENDİRİLMESİ ÇAĞRISI
Duran’ın açıklamasına göre makalede yalnızca veto hakkının kaldırılması değil, BM Genel Kurulunun uluslararası karar alma mekanizmalarındaki konumu da ele alındı.
Erdoğan, Genel Kurulun rolünün güçlendirilmesi ve seçilmiş üyelerin karar alma süreçlerinde daha fazla ağırlığa sahip olması gerektiği görüşünü dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca hiçbir ülkenin uluslararası toplumun çoğunluğunun iradesini tek başına engelleyemeyeceği bir sistem oluşturulması gerektiğini savundu.
DURAN’DAN ERDOĞAN’IN MAKALESİNE DEĞERLENDİRME
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Burhanettin Duran, Erdoğan’ın ortaya koyduğu yaklaşımın mevcut uluslararası sistemde gördüğü sorunların yanı sıra yeni bir küresel düzen önerisini de içerdiğini belirtti.
Duran, farklı coğrafyaların tecrübesini, kapasitesini ve iradesini ortak zeminde buluşturan daha kapsayıcı bir sistem hedeflendiğini ifade etti.
Türkiye’nin diplomatik kapasitesi ve çok taraflı diplomasi tecrübesine dikkat çeken Duran, Türkiye’nin uluslararası sistemde reform yönündeki yaklaşımını sürdürmeye devam edeceğini kaydetti.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının daha önce yayımladığı açıklamalarda da BM Güvenlik Konseyi’nin veto mekanizması ve temsil yapısı reform tartışmalarının temel başlıkları arasında gösterilmişti.