Kuzey Atlantik’in soğuk iklimiyle bilinen İzlanda, doğasında sivrisinek bulunmayan ender ülkeler arasında yer alıyordu. Ancak bu durum, yapılan son bilimsel gözlemlerle değişti. Ülkede ilk kez doğal ortamda sivrisinek tespit edildi.
İlk Doğal Gözlem
İzlanda Doğa Bilimleri Enstitüsü’nden entomolog Matthias Alfredsson, başkent Reykjavik’in yaklaşık 30 kilometre kuzeyinde üç Culiseta annulata türü sivrisinek — iki dişi ve bir erkek — yakaladıklarını duyurdu.
Sivrisineklerin, genellikle kelebekleri çekmek için kullanılan, ısıtılmış şarap ve şeker karışımına batırılmış iplerle kurulan tuzaklarda bulunduğu belirtildi.
“Doğada İlk Kez Kayda Geçti”
Alfredsson, yaptığı açıklamada, “Bu, İzlanda’da doğal ortamda sivrisineklerin ilk kez kayda geçmesidir” ifadelerini kullandı. Daha önce, yalnızca tek bir arktik türün Keflavik Havalimanı’na inen bir uçaktan çıktığı tespit edilmiş, ancak o örnek daha sonra kaybolmuştu.
Nedenleri Üzerine Tartışmalar
Uzmanlar, sivrisineklerin gemilerle veya kargo konteynerleriyle ülkeye taşınmış olabileceğini değerlendiriyor. Ancak Alfredsson, bu olayın doğrudan küresel ısınma kaynaklı olduğunu düşünmüyor.
“Söz konusu tür, soğuk iklimlere oldukça dayanıklı. Uzun ve sert kışlarda bile hayatta kalabiliyor,” diyen Alfredsson, yine de yumuşayan kışlar ve uzayan yazların sivrisineklerin yeni bölgelere yayılmasını kolaylaştırabileceğini belirtti.
Bilim İnsanları İzlemede
İzlanda’daki bilim insanları, bu gelişmenin kalıcı olup olmayacağını anlamak için önümüzdeki bahar aylarında yeni gözlemler yapacak. Eğer Culiseta annulata türü yerleşirse, İzlanda tarihinde bir ilk olarak sivrisineklerin doğal yaşam döngüsüne dahil olması anlamına gelecek. Küresel ekosistemdeki bu küçük değişim, iklim dengesinin ne kadar kırılgan olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor.