Japonya’da bir milletvekilinin parlamentoda yaptığı konuşma, ülke siyasetinde sert bir tartışmanın fitilini ateşledi. Milletvekili, Japonya’nın bağımsız bir devlet gibi hareket edemediğini savunarak, ülkenin fiilen Amerika Birleşik Devletleri’nin etkisi altında olduğunu öne sürdü.

Parlamentoda Dikkat Çeken Çıkış
Genel kurulda söz alan siyasetçi, Japonya’nın özellikle güvenlik politikalarında Washington’dan bağımsız karar alamadığını iddia etti. Japon topraklarında bulunan ABD askeri varlığına dikkat çeken vekil, Tokyo yönetiminin kritik konularda ABD’nin onayını gözetmek zorunda kaldığını savundu.

Güvenlik Bağımlılığı Vurgusu
Konuşmasında iki ülke arasındaki güvenlik anlaşmalarına değinen milletvekili, Japonya’nın uzun yıllardır savunma alanında ABD’ye bağımlı bir yapı içinde hareket ettiğini söyledi. Bu bağımlılığın zamanla ülkenin egemenlik alanını daralttığını ileri süren siyasetçi, mevcut düzenin sürdürülebilir olmadığını ifade etti.

Savaş Sonrası Anayasa Tartışması
Milletvekili, savaş sonrası dönemde kabul edilen anayasal çerçevenin Japonya’nın askeri ve stratejik hamlelerini sınırladığını belirtti. Anayasanın bu yönüyle ülkenin kendi güvenlik politikalarını belirleme kapasitesini zayıflattığını savunan vekil, bunun Japonya’yı dış etkilere açık hale getirdiğini dile getirdi.




