Kahramanmaraş’ta yaşanan ve kamuoyunda geniş yankı uyandıran olayın ardından, geleneksel Maraş sandıkları yeniden tartışma konusu haline geldi. Olayla ilgili ifadelerde, bazı eşyaların bu sandıklarda muhafaza edildiğinin belirtilmesi üzerine, yaklaşık 40 yıldır sandık ustalığı yapan Ramazan Nedirli, Maraş sandıklarının tarihsel kullanımına ilişkin bilgi verdi. Halk arasında “mücevher sandığı” ya da “çeyiz sandığı” olarak bilinen bu sandıkların, geçmişten bugüne ziynet eşyası, bohça ve çeyiz saklamak amacıyla kullanıldığı ifade edildi.

Güvenlik Açısından Yetersiz Olduğu Belirtildi
Sandıkların güvenlik kasası olarak değerlendirilmemesi gerektiğini vurgulayan Nedirli, bu ürünlerin yapısal olarak kolay açılabilir özellikte olduğunu dile getirdi. Basit bir müdahale ile açılabilecek yapıda olduklarını ifade eden usta, bu nedenle yüksek güvenlik gerektiren eşyaların bu tür sandıklarda saklanmasının doğru olmadığını söyledi.
Doğru Muhafaza Yöntemine Dikkat Çekildi
Nedirli, risk taşıyan eşyaların korunmasında çelik kasa gibi yüksek güvenlikli sistemlerin tercih edilmesi gerektiğini belirtti. Bu tür kasalarda şifre güvenliğinin de büyük önem taşıdığını vurguladı. Geleneksel Maraş sandıklarının bu tür kullanım için tasarlanmadığını ifade eden usta, yanlış kullanımın ciddi sonuçlara yol açabileceğini dile getirdi.