15. yüzyılın sonlarında Dulkadiroğlu Beyliği Hükümdarı Alaüddevle Bey tarafından inşa ettirilen yapı; medrese, mescit ve türbeden oluşan küçük bir külliye şeklinde tasarlanmış. Açık avlulu planı ve zarif kesme taş işçiliğiyle dikkat çeken Taş Medrese, Memlük mimarisinden izler taşıyor.
Tarihi kaynaklara göre 1901 yılında 25 öğrencinin eğitim gördüğü medrese, 1920’li yıllara kadar eğitim işlevini sürdürdü. 1991-1992 yıllarında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen yapı, günümüzde mescit ve depo olarak kullanılmaya devam ediyor.
Yapının türbe bölümünde Alaüddevle Bey’in oğlu Şahruh Mehmed Bey’in 1510 yılında yaptırdığı mezar yer alıyor. Aynı türbede ayrıca Alaüddevle Bey’in kızı ve Kurtuluş Savaşı şehitlerine ait mezarlar da bulunuyor.
6 Şubat 2023’te meydana gelen depremler sırasında hiçbir yapısal hasar almaması, Taş Medrese’nin dayanıklı mimari yapısını bir kez daha ortaya koydu.
Ziyaretçilerine tarihi ve mimari bir yolculuk sunan Taş Medrese, Kahramanmaraş’ın geçmişle bugün arasındaki bağını canlı tutmaya devam ediyor.