Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında çalışan işçiler, çalışma koşulları ve hakları ile ilgili taleplerini dile getirmek için Milli İrade Meydanında basın açıklaması düzenledi. Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında çalışanların sürelerinin dolmasıyla birlikte, işten çıkarılan TYP’liler, işsiz kalmak istemediklerini belirttiler. TYP çerçevesinde çalışan işçiler, verilen iş imkanının sürdürülmesini talep etti.

“DEVLETİMİZDEN YARDIM BEKLİYORUZ”

Yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı; “Bizler ‘Asrın Felaketi’ olarak kayıtlara geçen ve 50 binden fazla canımızı kaybettiğimiz 6 Şubat depremlerinin merkez üssü Kahramanmaraş'tan sesleniyoruz. Toplum Yararına Program (TYP) kapsamında geçici sürelerle çalışan TYP'liler olarak, yaşadığımız mağduriyetleri ve taleplerimizi kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz. Deprem bölgelerinde ilk haftadan itibaren, başta AFAD olmak üzere diğer birçok kurumda gönüllü olarak yer aldık. Gece gündüz, yağmur çamur demeden sahada koştuk. Çünkü o gün dayanışma günümüzdü. Birçoğumuz evini ve işini kaybetti. Yakınlarımızı, canlarımızı kaybettik. O gün acılarımızı bir kenara koyarak yardıma koştuk, devletimize destek olmak asli görevimizdi. Devletimiz de bizleri el üstünde tutarak deprem bölgelerinde TYP kapsamında işe aldı. Ancak henüz toparlanmaya başlarken, sürelerimiz bitti ve iş çıkışlarımız verildi. Şu an işsiz kaldık ve mağduriyetler yaşıyoruz. Birçoğumuz hâlâ konteynerlerde kalıyoruz.

Depremin ilk gününden itibaren yaşadığımız bu büyük acıyı ve kaybı unutmamız mümkün değil. Depremde kaybettiğimiz canlarımızın acısı hâlâ yüreklerimizde hissetmeye devam ediyoruz. Bu süreçte devletimizin yardımıyla bir nebze olsun ayakta kalabilme fırsatı bulduk bu inkar edilemez. Ancak şimdi, toparlanma sürecimizin henüz başındayken işsiz bırakılmak, yaşadığımız bu büyük felaketin yaralarını daha da derinleştiriyor.

Devletimizin kamu tasarrufları kapsamında aldığı kararları elbette anlıyoruz ve destekliyoruz. Ancak bizler, deprem bölgelerinde yaşadığımız zorlukları ve travmaları henüz atlatamamışken işsiz bırakılmak istemiyoruz. Başka işlerde çalışma imkanı olmayan birçok TYP'li anne var, başka hiçbir geliri olmayan ve işini kaybetmiş babalar var. Her gün akşam annesinin işten gelmesini bekleyen, babasından gelirken bana çikolata al diyen yavrularımız şimdi bizlerin işsiz kalacağını duydular. Onlara ne cevap vereceğini düşünen anneler, babalar, kardeşler var; Kahramanmaraş'ta, Adıyaman'da, Malatya'da ve deprem bölgesinin tamamında. Birçoğumuz, TYP kapsamında çalışarak hem kendimize hem de ailemize bir nebze de olsa destek olabildik. Ancak şimdi işsiz kalmamız, hem bizleri hem de ailelerimizi büyük bir mağduriyete sürüklüyor. Deprem sonrasında toparlanmaya çalışırken işsiz kalmak, yeniden ayağa kalkmamızı zorlaştırıyor. İşsizlik, sadece ekonomik bir sorun değil, aynı zamanda psikolojik ve sosyal bir yıkım da yaratıyor. Birçok TYP çalışanı, yeniden iş bulma umuduyla yaşarken, çocuklarının geleceği için endişe duyuyor.

Kahramanmaraş’ta Terziler ve Konfeksiyoncular Ziyaret Edildi Kahramanmaraş’ta Terziler ve Konfeksiyoncular Ziyaret Edildi

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımıza buradan bir çağrı yapıyoruz. Sayın Bakanım, siz de bir annesiniz, lütfen bu bölgelerdeki TYP çalışanı anneleri ve babaları dinleyin. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımıza sesleniyoruz: Lütfen bu bölgelerde yaşanacak olan mağduriyetleri görün. Sayın Cumhurbaşkanımızın sesimizi mutlaka duyacağına ve kayıtsız kalmayacağına inanıyoruz. Gözü yaşlı yavrularımıza işsiz kaldığımızı anlatamıyoruz. Her gün bir bahaneyle onları oyalıyoruz, ama siz bizleri oyalamayın Sayın Cumhurbaşkanım.

Deprem bölgelerinde sürekli ve kalıcı çözümler istiyoruz. Asrın felaketinden asrın dayanışmasına giden bu yolda bizleri işsiz bırakmayın. İşsiz kalırsak yaralarımız iyileşmeyecek. Hep birlikte sarılmamız gereken yaralar var. Zor günlerde devletimizin ve milletimizin desteğiyle yeniden ayağa kalkmak istiyoruz. Depremden etkilenen her bir vatandaşın sesi olmak ve onların yaşadığı mağduriyetleri dile getirmek için buradayız. Bizler, çalışarak hayatımızı sürdürebilmek ve ailemize destek olabilmek için mücadele ediyoruz. TYP kapsamında bize verilen iş imkânının sürdürülmesini talep ediyoruz. Deprem bölgelerinde yaşanan mağduriyetleri el birliği ile aşmak ve geleceğe daha umutla bakabilmek için işimizin devam etmesini istiyoruz. Bu zor günlerde dayanışmanın ve birlik olmanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anladık; sesimizin duyulmasını ve yaralarımızın birlikte sarılmasını sizlerden destek bekliyoruz.”

Kaynak: ajans344.com