İstiklal Basketbol Uşak’ta İstiklal Basketbol Uşak’ta

Kahramanmaraş, zengin kültürel geçmişiyle pek çok el sanatına ev sahipliği yaparken, bakırcılık da yüzyıllardır şehrin kimliğini oluşturan önemli mesleklerden biri olmuştur. Bakırcılar çarşısında ve semerciler çarşısında ustaların maharetli ellerinden çıkan kazanlar, kahve takımları, paşa mangalları ve sürahiler, dövme ve nakış teknikleriyle işlenen bakırın estetikle buluştuğu eserler arasında yer alıyor.

Ancak bugün bakırcılık, endüstriyel üretim ve değişen tüketim alışkanlıkları nedeniyle yavaş yavaş yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Modern mutfak gereçlerinin yaygınlaşması, bakır eşyalara olan talebin azalmasına neden olurken, yeni neslin bu mesleğe olan ilgisinin giderek azalması ustaların yetişmesini zorlaştırıyor. 

“Bu Meslekler Bitti”

Bakırcılık sanatının yok olmaması için çeşitli projeler ve girişimler de var. Özellikle yaşanan depremin ardından Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilen Kapalı Çarşı'da görüşlerini aldığımız, en eski bakır işlemecilerinden biri olan Hanifi Başlayıcı, mesleğe başlama sürecini ve 60 yıldır sürdürdüğü sanat hayatını şu sözlerle anlattı: "1960'lı yıllarda çırak olarak bu mesleğe adım attım ve 1970 yılına kadar çıraklık yaptım. Ustamdan öğrendiğim kadarını ve gördüğüm kadarını uygulamaya çalıştım. Ancak ustamız oldukça disiplinliydi; her gün bizi döverdi, biraz geç kalsak dayak yerdik."

Başlayıcı, meslek hayatında yaşadığı zorluklara rağmen bakırcılığı Kahramanmaraş’ta geliştirmeye çalıştığını ve yeni ürünler ortaya koyduğunu belirterek şunları söyledi:"1970'lerde Gaziantep’e dayımın yanına sanat öğrenmeye gittim ve orada iki yıl çalıştım. 1968'lerde Kahramanmaraş'ta çaydanlık ve cezve bakır imalatı yapmaya başladım. Maraş'ta olmayan bir işi geliştirdim. 1979-80 yıllarında Maraş olayları sırasında iki ton bakırım yandı, fakat hiçbir devletten hak talep etmedim. Allah bana tekrar verdi, kendisine kurban olayım."

Bakırcılığın giderek yok olmasına tepki gösteren Başlayıcı, gençlerin bu mesleğe yeterince ilgi göstermediğini ve sanatkâr yetiştirilmediğini dile getirerek: "Türkiye’ye bu ürünleri tanıttım ve bir kamyonla memleket memleket gezdim. 19 günde Türkiye'yi dolaştım ve işime devam ediyorum. İşimi seviyorum ama artık biten meslekler arasında bakırcılık, kalaycılık, semercilik ve çarıkçılık gibi sanatlar da yer alıyor. Bu meslekler neden bitiyor? Çünkü gençler bu alanlara ilgi göstermiyor. Sanat okulu mezunu bile buraya gelmiyor. Sanatı bitirdiler." ifadelerini kullandı.

Kaynak: www.ajans344.com