3 Aralık Akaryakıt Fiyatları: Benzin ve Motorine Zam Geldi mi?
3 Aralık Akaryakıt Fiyatları: Benzin ve Motorine Zam Geldi mi?
İçeriği Görüntüle

Millî Eğitim Bakanlığı'nın düzenlediği mesleki eğitim zirvesinde iş dünyası temsilcileri, nitelikli iş gücü açığını kapatmak için radikal teşvik önerilerini masaya yatırdı. MÜSİAD ve Ankara Ticaret Odası (ATO) başkanları, meslek lisesi mezunlarının istihdama katılımını artırmak amacıyla askerlik muafiyeti, gelir vergisi istisnası ve evlilik hibesi gibi dikkat çekici teklifler sundu. Zirveden çıkan tüm öneriler, rapor haline getirilerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak.

MÜSİAD'dan "Cesaretle Konuşmalıyız" Çağrısı ve Somut Teklifler

MÜSİAD Genel Başkanı Burhan Özdemir, mesleki eğitimi gençler için daha cazip hale getirmenin zorunlu olduğunu belirtti. Özdemir, üniversite mezunlarının istihdam oranındaki düşüşe dikkat çekerek, meslek lisesi mezunlarına yönelik somut ve güçlü teşviklerin devreye alınması gerektiğini vurguladı. "Cesaretle konuşmanın zamanı geldi" diyen Özdemir, "Meslek mezunu ve istihdama girmiş gençlere evlilikte hibe desteği, gelir vergisi istisnası ve askerlik görevi muafiyeti gibi seçenekleri" önerdi. Bu tekliflerin, ailelerin ve gençlerin meslek liselerine bakışını kökten değiştirebileceği değerlendirmesi yapıldı.

ATO'dan "Ekstra Avantaj" Vurgusu ve Sanayiciden "Fabrikalar Okul Olsun" Talebi

Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran da benzer görüşleri paylaştı. Baran, mesleki eğitimin ekonomik bağımsızlık için stratejik önem taşıdığını ifade etti. Meslek liselerinin sektörle entegrasyonunun güçlendirilmesi ve uygulamalı eğitimin artırılması gerektiğini söyleyen Baran, "Gerekiyorsa askerlik ve sigortalılık gibi konularda ekstra avantajlar sunularak mesleki eğitim gençler için gerçek bir tercih hâline getirilmelidir" açıklamasını yaptı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe ise ihracatçıların da sorumluluk alması gerektiğini belirterek, "Fabrikaların birer eğitim merkezine dönüşmesi" gerektiğini ifade etti.

Kaynak: Haber Merkezi