Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) önemli bir değişiklik resmiyet kazandı. Daha önce %30 olarak uygulanan devlet katkısı oranı, %20'ye düşürüldü. 7 Ocak 2026 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı, yayımı ile birlikte yürürlüğe girdi.

Resmi Gazete'de Yayımlandı, Hükümleri Bakanlık Yürütecek

Karar, 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu'nda değişiklik getirdi. Yeni düzenlemeye göre, katılımcıların hesaplarına yatırdıkları katkı payları için sağlanan devlet katkısı oranı %20 olacak. Bu hükmün uygulanmasından Hazine ve Maliye Bakanlığı sorumlu olacak. İşveren tarafından ödenen katkılar bu düzenlemenin dışında tutuldu.

Hisarcıklıoğlu’ndan E-İthalata Tam Destek
Hisarcıklıoğlu’ndan E-İthalata Tam Destek
İçeriği Görüntüle

Cayma Hakkı Kullanılmazsa İlave Katkı 500 TL

Kararda ayrıca, sistemden erken çıkış anlamına gelen cayma hakkının kullanılmaması halinde sağlanacak ilave devlet katkısı tutarı da netleştirildi. Buna göre, cayma hakkı kullanmayan katılımcılara ödenecek ek devlet katkısı 500 Türk Lirası olarak belirlendi.

Mevcut BES Katılımcıları ve Yeni Başvuruları Nasıl Etkileyecek?

Yeni düzenleme, kararın Resmi Gazete'de yayımlandığı 7 Ocak 2026 tarihi itibariyle geçerli oldu. Bu tarihten sonra yapılacak tüm katkı ödemeleri için devlet katkısı oranı %20 olarak uygulanacak. Karar, hem mevcut BES katılımcılarını hem de sisteme yeni girecek olanları doğrudan ilgilendiriyor. Vatandaşların tasarruf planlarını bu yeni orana göre güncellemeleri gerekecek.

Kaynak: Haber Merkezi