Romatizmal ağrılar soğukta daha belirgin olarak hissedilir. Bunun en önemli sebebi eklem içindeki sıvının akışkanlığının değişmesidir. Ancak romatizma her mevsimde ortaya çıkabileceği gibi ilerleyen zamanlarda da büyük sıkıntılara yol açabiliyor.

Romatizmal hastalıklar hakkında konuşan Markasi Hospital Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. Hidayet Kavalcı Şatıroğlu, “Günümüzde ilerleyen orta yaş ile birlikte ne yazık ki kronik hastalıklarda artış görülmekte. Kemik erimesi de bunların en başında gelenlerden. Kemik erimesi toplumda sıklıkla atlanan bir tanı olmakla birlikte, romatizmal hastalarda bu daha çok görüldüğü için daha genç yaşta tanı alan hastalar var. Romatizmal hastalığın hem kendisi hem de tedavisinde kullanılan ilaçlar kemik erimesinde yatkınlık yapıyor, mevcut kemik erimesini daha da çok artırıyor” dedi.

Tedavi yöntemlerinden bahseden Uzm. Dr. Hidayet Kavalcı Şatıroğlu, “Kemik erimesi tanısı konduğunda rutin olarak başlanan birinci basamak tedavi kalsiyum ve D vitamininin yerine konmasıdır. Ama bu uzun zamandır bildiğimiz klasik yöntemdir ve birçok vitamin tedavilerinden de yararlanmak gerekiyor. Daha ileri kemik erimesi var ise hastalarda bir üst basamak olan tıbbi tedavilere geçmek lazım” diye konuştu.

Adana 'da Prof. Dr. Pelit: “Göz tembelliği tedavi edilmezse kalıcı olabilir” Adana 'da Prof. Dr. Pelit: “Göz tembelliği tedavi edilmezse kalıcı olabilir”

Uzm. Dr. Hidayet Kavalcı Şatıroğlu, “Soğukla birlikte romatizmal hastalıkların semptomları tetikleniyor. Kişi bunu daha çok hissedeceği için ağrıları artıyor. Kuru havada, yazın daha ılık mevsimlerde hatalar rahatlıyor. O yüzden deniz, kum vesaire hastalarda faydalı oluyor” ifadelerini kullandı.  

Esra Akçakale

Editör: Sema Akçakale