Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Papa'nın Türkiye ziyareti kapsamında İznik'te gerçekleştirdiği temas ve dini ritüellere sert tepki gösterdi. Bahçeli, Papa'nın ziyaretini "gizil propaganda" ve "kapalı mesajlar" içermekle eleştirdi. MHP lideri, "1700 yıl önce toplanan bir konsilin İznik'ten tekrar canlandırılma hevesine seyirci ve suskun kalamayız. Müslüman mahallesinde salyangoz satmanın alemi yok" ifadelerini kullandı.
"İznik Konsili'ni Canlandırma Hevesine İzin Vermeyiz"
Devlet Bahçeli, Türkgün Gazetesi'ne verdiği mülakatta Papa'nın İznik Neofitos Bazilikası'ndaki ayinleri ve sembolik törenlerini hedef aldı. Bahçeli, bu faaliyetleri "şova dayalı dini ve tarihi ritüeller" olarak nitelendirdi. MHP liderine göre, bu ziyaretin arka planında 1700 yıl önce toplanan İznik Konsili'ni yeniden canlandırma ve Hıristiyanlığı Asya merkezli yayma çabası yer aldı. Bahçeli, "İznik'in kurtuluş yıldönümünde, 1700 yıllık bir hesabın kararmış sayfalarını tekrar açmanın sonucu olmayacaktır" dedi ve bu tür girişimlere asla izin vermeyeceklerini ilan etti.
"Heybeliada Ruhban Okulu Açılışı" İddiasına Tepki
Bahçeli, konuşmasında ABD'nin Ankara Büyükelçisi'nin 2026 yılında Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılacağına dair açıklamasını da hedef aldı. MHP Genel Başkanı, bu açıklamayı "yetki aşımı" ve "sorumsuz bir taşkınlık" olarak değerlendirdi. "Mezkur kararı bu sefir mi verecek, yoksa Türkiye Cumhuriyeti mi?" diye soran Bahçeli, bu tür dayatmacı teklif ve değerlendirmelerin Türkiye'nin istiklaline saygısızlık olduğunu savundu. Bahçeli'nin bu çıkışı, hassas bir konu olan Ruhban Okulu meselesini yeniden gündeme taşıdı.
CHP'ye Yönelik Yolsuzluk Vurgusu ve Terörsüz Türkiye Hedefi
Devlet Bahçeli, mülakatında iç siyasete ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. CHP'ye yönelik yolsuzluk iddialarının aydınlanması ve adaletin tecelli etmesi gerektiğini ifade etti. TBMM'de kurulan Milli Dayanışma, Kardeşlik ve Demokrasi Komisyonu'nun rapor yazım aşamasında olduğunu belirten Bahçeli, tayin edilecek yol haritasıyla 2026'dan itibaren "Terörsüz Türkiye" hedefine ulaşılması gerektiğini kaydetti. Bahçeli ayrıca, Gazze'de iki devletli çözümden başka yol kalmadığını ve soykırım suçu işleyenlerin hesap vermesi gerektiğini vurguladı.




