10 Mayıs 2026, Pazar
weather
17°
Ajans344 | DÜNYA | Dünyanın en büyük barajı yapılıyor! Komşu ülkenin suyu kesilecek

Dünyanın en büyük barajı yapılıyor! Komşu ülkenin suyu kesilecek

Çin’in Tibet’te başlattığı dünyanın en büyük baraj projesi, Hindistan ve Bangladeş’te su güvenliği endişelerini artırdı. Dev yatırımın detayları ortaya çıktı.

Çin’in Tibet’te başlattığı dünyanın en büyük baraj projesi, Hindistan ve Bangladeş’te su güvenliği endişelerini artırdı. Dev yatırımın detayları ortaya çıktı.

KAYNAK: (HABER MERKEZİ)
Dünyanın en büyük barajı yapılıyor! Komşu ülkenin suyu kesilecek

Çin hükümeti, enerji üretim kapasitesini artırmak amacıyla Tibet bölgesinde tarihin en büyük hidroelektrik projelerinden biri için düğmeye bastı. “Motuo Projesi” adı verilen dev yatırımın yaklaşık 167 milyar dolarlık bütçeyle hayata geçirileceği açıklandı. Proje kapsamında Yarlung Tsangpo Nehri üzerinde beş aşamalı dev bir baraj sistemi kurulacak.

Yetkililerin verdiği bilgilere göre tesis tamamlandığında toplam 70 gigawatt kurulu güce ulaşacak. Bu kapasite, halihazırda dünyanın en büyük hidroelektrik santrali olarak gösterilen Çin’deki Üç Boğaz Barajı’nın yaklaşık üç katı anlamına geliyor.

Bir ülkenin elektrik ihtiyacını karşılayabilecek

Projeyle ilgili en dikkat çeken detaylardan biri ise yıllık enerji üretim hedefi oldu. Santralin yılda yaklaşık 300 milyar kilovatsaat elektrik üretmesi planlanıyor. Uzmanlar, bu miktarın gelişmiş bir sanayi ülkesinin yıllık enerji ihtiyacına yakın seviyede olduğuna dikkat çekiyor.

Barajın kurulacağı bölge, dünyanın en derin kanyonlarından biri olarak gösteriliyor. Nehrin kısa mesafede yaşadığı büyük irtifa farkı, bölgeyi hidroelektrik üretimi açısından son derece verimli hale getiriyor.

Hindistan ve Bangladeş endişeli

Projeye yönelik en büyük tartışma ise su güvenliği konusunda yaşanıyor. Yarlung Tsangpo Nehri, Çin sınırlarını aştıktan sonra Hindistan’da Brahmaputra Nehri adıyla akmaya devam ediyor ve daha sonra Bangladeş’e ulaşıyor. Bu nedenle nehir üzerindeki olası kontrol değişikliğinin milyonlarca insanı etkileyebileceği belirtiliyor.

Hindistan ve Bangladeş’teki uzmanlar, Çin’in su akışını yönlendirme gücü kazanmasının bölgesel güvenlik açısından ciddi sonuçlar doğurabileceğini savunuyor. Özellikle kurak dönemlerde yaşanabilecek olası su azalmasının tarım, içme suyu ve enerji üretimini doğrudan etkileyebileceği ifade ediliyor.

Deprem riski de gündemde

Bilim insanlarının dikkat çektiği bir diğer konu ise bölgenin yüksek deprem riski taşıması oldu. Tibet-Himalaya kuşağının aktif fay hatları üzerinde yer alması nedeniyle dev barajların güvenliği konusunda soru işaretleri bulunuyor. Uzmanlar, olası büyük bir depremin hem çevresel hem de insani açıdan ciddi sonuçlara yol açabileceği görüşünde.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız