Konuşmasında denize indirilen ve bayrak çekilen platformların uzun bir emeğin ürünü olduğunu vurgulayan Erdoğan, tersanelerde görev yapan işçi, mühendis ve teknik personele teşekkür etti. Erdoğan, Türkiye’nin denizlerdeki hak ve menfaatlerini korumak için görev yapan tüm çalışanlara şükranlarını iletti.
Pakistan Deniz Kuvvetleri için yürütülen MİLGEM projesine de değinen Erdoğan, dört gemilik anlaşma kapsamında ilk geminin geçen yıl teslim edildiğini, bugün ise ikinci geminin Pakistan’a verildiğini söyledi. Diğer iki geminin ise planlanan takvim doğrultusunda 2026 ve 2027 yıllarında teslim edilmesinin hedeflendiğini ifade etti.

Törende Türk Donanması envanterine katılan platformlara ilişkin de bilgi paylaşan Erdoğan, Hızırreis denizaltısının resmen hizmete alındığını açıkladı. Bunun yanı sıra yeni tip çıkarma gemisi Ç-159’un hem askeri görevlerde hem de insani yardım operasyonlarında kullanılacağını belirtti. Silahlı insansız deniz aracı ULAQ’ın ise yerli motoruyla dikkat çektiğini aktardı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, savunma sanayiinde sadece ürün üretmediklerini, aynı zamanda insan kaynağı ve teknoloji altyapısını da güçlendirdiklerini söyledi. Türkiye’nin savunma ve havacılık ihracatında dünyada ilk 11 ülke arasında yer aldığını belirten Erdoğan, 2028 hedefinin ilk 10’a girmek olduğunu kaydetti.

Türkiye’nin kendi savaş gemisini tasarlayıp üretebilen sınırlı sayıdaki ülkelerden biri olduğunu ifade eden Erdoğan, tersanelerin bugüne kadar birçok ülkeye deniz platformu ihraç ettiğini dile getirdi.
Konuşmasının sonunda Türkiye’nin hiçbir ülkenin toprağında gözü olmadığını vurgulayan Erdoğan, yapılan yatırımların savaş için değil, barışı ve güvenliği korumak amacı taşıdığını söyledi.
Tören, platformların bayrak ve flandralarının teslim edilmesi, gemi komutanlarının ant içmesi ve aile fotoğrafı çekimiyle sona erdi.



