Kurban Bayramı öncesinde Kahramanmaraş’ta bıçakçı esnafında hareketlilik başladı. Kentin coğrafi işaret tescilli ürünleri arasında yer alan Hartlap bıçağı, çarşı ve tezgahlardaki yerini aldı. Dayanıklılığı ve keskinliğiyle bilinen Hartlap bıçağı, özellikle kurban kesiminde vatandaşların tercih ettiği ürünler arasında bulunuyor.
Demirciler Çarşısı’nda bayram yoğunluğu
Bayram yaklaşırken Demirciler Çarşısı’ndaki bıçakçılarda yoğun mesai başladı. Vatandaşlar, yeni bıçak almak ve körelen bıçaklarını bilettirmek için ustaların yolunu tuttu. Kahramanmaraş’ta uzun yıllardır sürdürülen bıçakçılık geleneği, Kurban Bayramı öncesinde yeniden canlandı.

Ustalardan vatandaşlara uyarı
63 yıldır bıçakçılık yaptığını belirten esnaf Hasan Tandoğdu, mesleği babasından öğrendiğini söyledi. Tandoğdu, vatandaşların bayram öncesi işlerini son güne bırakmaması gerektiğini ifade etti.
Tandoğdu, “Babamdan öğrendim bu işi. Severek yapıyorum. Vatandaşlara en güzel hizmeti sunmaya çalışıyoruz. Kurbana az bir zaman kaldı. Herkesin işini ustasına yaptırmasını rica ediyoruz” dedi.
Kahramanmaraş geleneği ilgi görüyor
Müşteri Ahmet Kekir ise bayram öncesi körelen bıçak ve et keserlerini ustalara getirdiklerini söyledi. Kekir, Kahramanmaraş bıçakçılığının kent için önemli bir gelenek olduğunu belirtti.
Kekir, “Bayram yaklaşıyor. Evdeki körelen et keserlerimizi ve bıçaklarımızı yıllardır tanıdığımız ustalarımıza getirdik. Kahramanmaraş’ımızın bu geleneğidir. Türkiye’nin farklı illerinden gelip buradan bıçak alıyorlar” diye konuştu.