reklam
reklam
24 Mart 2026, Salı
weather
8°
reklam
Ajans344 | Kahramanmaraş Haberleri | AFAD’dan Afetlere Hazırlıkta Yeni Hamle

AFAD’dan Afetlere Hazırlıkta Yeni Hamle

AFAD İstanbul, afetlere hazırlık kapsamında gönüllü köpek sahiplerini arama kurtarma eğitimine dahil eden yeni bir projeyi başlattı.

AFAD İstanbul, afetlere hazırlık kapsamında gönüllü köpek sahiplerini arama kurtarma eğitimine dahil eden yeni bir projeyi başlattı.

MUHABİR: Yadigar Jira
AFAD’dan Afetlere Hazırlıkta Yeni Hamle

İstanbul’da afetlere hazırlık çalışmalarına sahadan gelen tecrübeyi yansıtan dikkat çekici bir adım eklendi. AFAD İstanbul, arama kurtarma kapasitesini genişletmek amacıyla gönüllü köpek sahiplerini sürece dahil eden yeni bir projeyi uygulamaya aldı. Proje, İstanbul Valiliği himayesinde ve İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) kapsamında yürütülüyor. Afet merkezlerinde başlayan eğitimlerle birlikte, İstanbul’un farklı ilçelerinde yaşayan köpek sahipleri sertifikalı eğitmenler eşliğinde arama kurtarma eğitimi almaya başladı. Amaç net: Olası afetlerde sahaya daha fazla eğitimli arama köpeği çıkarabilmek.

Afad’dan Afetlere Hazırlıkta Yeni Hamle (1)Asrın felaketinden çıkarılan ders

AFAD İstanbul’un sosyal medya paylaşımlarında da vurgulandığı üzere, arama kurtarma köpekleri Kahramanmaraş merkezli depremlerde kritik görevler üstlendi. Zamanla yarışılan enkaz çalışmalarında, hızlı tepki verme ve doğru noktaya yönelme konusunda köpeklerin sağladığı katkı, çok sayıda vatandaşın sağ kurtarılmasına imkân tanıdı.

Bini aşkın gönüllüyle temas kuruldu

Projeye gösterilen ilgi dikkat çekici düzeyde. İstanbul genelinde bini aşkın köpek sahibiyle iletişime geçildi. İlk etapta sağlık durumu uygun, aşıları tamamlanmış ve 4 ila 12 ay yaş aralığında bulunan köpekler belirlendi. Ataşehir, Beykoz, Kartal, Kadıköy, Maltepe ve Pendik’teki ilçe afet merkezlerinde eğitimler eş zamanlı olarak başlatıldı.

Afad’dan Afetlere Hazırlıkta Yeni HamleSadece kapasite değil, bilinç de hedefleniyor

AFAD yetkilileri, projenin yalnızca teknik bir arama kurtarma hamlesi olmadığının altını çiziyor. Evlerde yaşayan ve uygun özelliklere sahip köpeklerin eğitilmesiyle hem operasyonel güç artırılıyor hem de toplumun afet bilinci pekiştiriliyor. Yetkililerin ifadesiyle, “evlerdeki potansiyel kahramanlar” böylece görünür hale geliyor.

Yorumlar
Yorum yazma kurallarını okumuş ve kabul etmiş sayılırsınız
reklam