Mersin'in Erdemli ilçesinde, depoluk limon hasadı başlatıldı. Coğrafi işaret tescilli 'Lamas' ve 'Küt Dikenli' cinsi limonların toplandığı bahçelerde sabahın erken saatlerinden itibaren yoğun bir çalışma yürütüldü.

Limon Hasadı Basladı Ajans344 (4)

580 Bin Ton Rekolte Beklentisi

Geçen yıl yaşanan zirai don nedeniyle rekoltesi düşen limonda bu yıl için beklenti 580 bin ton olarak açıklandı. Bahçedeki limonların kilogramı 40 TL civarında alıcı buldu. Sabah 07.30'da başlatılan hasat, akşam saatlerine kadar devam etti. İşçiler, ağaçlardan tek tek topladıkları limonları küfelere doldurarak ilk ayrıştırmanın yapılacağı tesislere taşındı.

Limon Hasadı Basladı Ajans344 (5)

Yaz İçin Soğuk Hava Deposuna

Toplanan limonların önemli bir kısmı, iç piyasa ve ihracat için doğrudan pazara sunuldu. Bir bölümü ise yaz aylarında tüketilmek üzere soğuk hava depolarına gönderildi. Böylece limon, hasat dönemi dışında da tüketiciyle buluşma imkanı buldu. Tesislerde ise hem makineler hem de çoğunluğu kadınlardan oluşan işçiler, limonları boylarına ve kalitelerine göre ayırarak özenle paketledi.

Devletten Yeni TOGG Kararı: Yıl Bitene Kadar Bu Fiyata Satılacak
Devletten Yeni TOGG Kararı: Yıl Bitene Kadar Bu Fiyata Satılacak
İçeriği Görüntüle

Limon Hasadı Basladı Ajans344 (3)

Binlerce Kişiye Ekmek Kapısı Oldu

Limon üretimi, bölgede binlerce aile için temel geçim kaynağı oldu. Üretici Murat Topal, Türkiye'deki limon üretiminin yaklaşık yüzde 50'sinin Erdemli'den karşılandığını belirtti. Topal, "Çiftçimizin geçim kaynağı olan limondan binlerce kişi ekmek yedi" ifadesini kullandı. Hasadın mart ayı sonuna kadar sürmesi beklendi. İşçiler ise ürünün hassas yapısı nedeniyle dikkatli ve özenli çalıştıklarını ifade etti.

Limon Hasadı Basladı Ajans344 (2)

Kaynak: İHA