AIzheimer yani bunama beyin hücrelerinin yavaş yavaş ölmesine bağlı olarak hafıza kaybına ve düşünme yeteneğinin azalmasına neden olan, unutkanlık belirtisi ile öne çıkan, ilerleyen dönemlerde kişinin günlük basit aktivitelerini ve işlerini yapamamasına yol açan bir beyin hastalığıdır.
Alzheimer riskini tamamen ortadan kaldıracak herhangi bir yöntem olmasa da sağlıklı beslenen kişilerin bu hastalığa yakalanma olasılığı daha düşüktür. Beslenmenin hem fiziksel hem de zihinsel sağlığa etkisi göz önüne alındığında, Alzheimer'dan korunmak için dengeli bir diyet önem taşımaktadır. Sağlıklı bir beslenme şekli sadece beyni korumakla kalmaz, aynı zamanda kalp-damar hastalıklarına karşı da kişiyi korur. Sağlıklı beslenmenin ayrıca yüksek kolesterol ve diyabet gibi demans riskini artıran durumlar üzerinde de olumlu etkileri vardır
Kalbe iyi gelen şeyler beyin için de faydalıdır. Beyin işlevlerini yerine getirmek için oksijen ve besin maddelerine ihtiyaç duyar. Kalp ise bu maddeleri kan dolaşımıyla beyne taşımaktadır. Bu nedenle kan damarlarını etkileyen sağlık sorunları Alzheimer riskini artırabilir. Bu nedenle damarsal hastalık belirtileri yakından takip edilmelidir
Yüksek tansiyon, şeker, kalp ritim bozuklukları ve yüksek kolesterol gibi hastalıklara özellikle dikkat edilmelidir ve bu durumlar yakından takip edilmelidir. Ayrıca sigara içmek, aşırı alkol tüketmek ve fazla kilodan kaçınılmalıdır.
Depresif duygu durum, uyku bozukluğu, daha önce geçirilmiş kafa travmaları ve özellikle ileri yaşta gelişen işitme kaybı Alzheimer riskini artırabilir. Bunların dışında tabiki genetik faktörler de hastalığın gelişiminde rol oynayabilir.
Alzheimer'ı önleme de en önemli faktör sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemektir. Zihinsel aktiviteler, düzenli egzersiz, sosyal etkileşimler ve Akdeniz diyeti sağlıklı bir yaşamın temel unsurlarıdır.
Beynin en iyi şekilde çalışabilmesi için yüksek miktarda enerjiye ihtiyacı vardır. Beyin, enerjisini ağırlıklı olarak glikozdan (şeker) sağlar, bu nedenle diyetiniz yeterli kalori içermelidir. Ayrıca beyin, protein ve omega-3 yağ asitlerine de ihtiyaç duyar. Serbest radikallerin vücuttan atılmasını sağlayan antioksidanların diyette bulunması da oldukça önemlidir.
Akdeniz diyeti, beyin sağlığını koruma da çok önemlidir. Bu tip beslenme de bolca meyve, sebze, zeytinyağı, kuruyemiş ve balık tüketmek, ancak kırmızı eti sınırlamak önerilir. Özellikle diyette omega-3 yağ asitleri içeren yağlı balıklar tercih edilmelidir. Ayrıca, günde en az 2-3 litre su içmek de çok önemlidir. Düzenli egzersiz yapmanın sağlıklı yaşamın kalıcı bir parçası olduğu da unutulmamalıdır
Alzheimer olmamak için
-Kırmızı et tüketimini azaltarak beyaz et tercih edelim
-Zeytinyağı, yaban mersini ve kırmızı üzüm suyu tüketelim, bu gıdalar polifenoller içerir ve bu da hücre korumasına katkı sağlar.
-Yağlı balıklar, soğuk sıkım kolza tohumu, zeytin ve keten tohumu yağı tüketelim. Bunlarda Omega-3 yağ asitleri bulunur, Isıtılmadan tüketilmeleri daha sağlıklıdır ve salatalara eklenebilir.
-Protein, eser elementler ve sağlıklı yağlar içeren kuruyemişler tüketelim.
-Antioksidan bakımından zengin taze sebze ve meyveler tüketelim
-Siyah çay yerine antioksidan kapasitesi yüksek yeşil çay içelim
-Günde en az 2-3 litre su tüketelim Bu öneriler, Alzheimer riskini azaltmaya yönelik sağlıklı bir yaşam tarzının bir parçası olarak benimsenmelidir.